المدونة

Koltuğunuz Bir Önceki Yaşamında Neydi?

Size oturduğunuz koltuğun kullanılmış elektrikli süpürge torbalarından üretildiğini söylesek… Ya da çocuğunuzun oynadığı parkta en sevdiği oyuncakların eski su tankları olduğunu… Sanıyoruz ancak memnuniyet belirtirdiniz.

Eski çekmecelerden üretilmiş sehpa

Çünkü çağımızın en büyük sorunu hızlı tüketim ve aşırı üretim sonucunda ortaya çıkan atıklar. Atık sorunu insanın ve dünyanın sağlığını giderek artan bir şekilde tehdit ediyor. Atıkların kaynak olarak görülmesi, değerlendirme, değiştirme ya da dönüştürme ile hayata kazandırılması günümüzde hiç olmadığı kadar önemli. Sürdürülebilir bir yaşamın gerekliliği olan sorumlu tüketim ve kullanım alışkanlıklarının yanı sıra, tasarım yaklaşımlarının da değişmesi gerekiyor. Doğal kaynakların sonsuz olmadığı ve bilinçsiz kullanıldıkları takdirde bir gün tükenebilecekleri gerçeğine farkındalığı artan günümüz insanı, atık malzemeleri çevreye ve ekonomiye yarar sağlayan birer kaynak durumuna getirmek için çalışıyor. Son yıllarda yaşamın her alanında bu konudaki çalışmalar sevindirici şekilde yoğunlaşmış durumda.

Atık yoğurt kaplarından üretilmiş Alba Chair

Yoğurt kaplarından sandalye

Mobilya tasarımcıları da atık kullanımını giderek artan oranlarda tasarımlarında kullanıyorlar. Ortaya çıkan ürünlerin piyasada bulduğu karşılık da sevindirici. Mobilya tasarımınlarında, eski mobilya parçaları, yapı elemanları, oyuncaklar, mantarlar, yastıklar, kumaşlar, halı parçaları, plastik şişeler, yoğurt kapları, elektrikli süpürge torbaları, kağıt ve daha bir çok atık malzeme kullanılabiliyor. Atık kullanımı aslında tasarımcının hayalleri kadar geniş. Atık malzemelerden üretilmiş ürüne duyulan ön yargıların da tasarımın gücü ile yıkılacağı aşikar. Doğru tasarım ve üretim ile oturduğunuz sandalyenin bir zamanlar yoğurt kabı ya da kullandığınız masanın tren rayı olduğunu anlamanız mümkün değil.

Mobilya tasarımında atık kullanımında yeniden kullanım ve geri dönüşüm yöntemleri kullanılıyor. Yeniden kullanım (Reuse),  farklı amaçlar için üretilmiş malzemelerin yeniden yaşam döngüsü içerisine alınıp, kullanılacak bir mobilya üretmek olarak tanımlanabilir. Aslında yeniden kullanım kavramı,  mobilyanın kullanım ömrü bitince ne şekilde kurtarılabileceği de düşünülerek geliştirilebilir. Malzemenin ve ürünün yeniden kullanımı aşamasında harcanan enerji,  aynı malzeme ve ürün ile sıfırdan mobilya üretimi sırasında harcanan enerjiye kıyasla çok daha az olacağından dünya kaynaklarını daha az tüketme anlamında gerçek bir fayda yaratır.

Doldurulmuş oyuncaklardan üretilmiş All Animals Banquete

Tasarımın gücü

Geri dönüşüm (Recycle) ise, atık bir malzemenin, faydalı olma potansiyeli ile hammadde olarak farklı bir kullanıma hizmet etmek için değerlendirilmesi. Böylece çevreye ve insan sağlığına etkileri de azaltılmış olur. Geri dönüşümde, teknik bilgiye ve sermaye yatırımlarına ihtiyaç var. Örneğin bir konserve kutusu, temizlenip, süslenip kumbara olarak kullanılmaya başlarsa yeniden kullanım ama bu kutu başka bir şey yapılmak üzere geri dönüşüm kumbaralarına atılıyor ve çeşitli işlemlerden sonra bir ham maddeye dönüştürülüyorsa geri dönüşüm olur.

Mevcut kaynakları doğru kullanmak için tasarımcılara çok iş düşüyor. Tasarımcılar, hayalini kurdukları her ürün ile ilgili üretiminden, kullanılma sürecine kadar dünya kaynaklarını ne ölçüde tüketeceklerini düşünmek ve planlamalarını ona göre yapmak zorundalar.  Yaşamın her alanında yeryüzünün bize atalarımızdan miras kalmadığını, onu çocuklarımızdan ödünç aldığımızı hiç unutmadan adımlarımızı atmalıyız.

Dünyanın kaynaklarına saygılı nesiller olarak, sürdürülebilir bir yaşamı, atıkların değerlendirildiği her ürünü destekleyelim. Ve birlikte dünyamızın geleceğini tasarlayalım. Evimiz dünyaya sevgiyle, saygıyla…

ديكورات

منتجات

ETİKETLER

AHŞAP

ATIK

COVİD 19

DOKULA

ENDÜSTRİYEL

ENDÜSTRİYEL TASARIM

GERİ DÖNÜŞÜM

HİJYEN

ISIL ENERJİ

KARANTİNA

KARBON AYAKİZİ

MASKE

MEKAN VE ÜRÜN TASARIMI

MESAFE

MOBİLYA TASARIM

ORMAN

ORMAN BAKIM

ORMAN VARLIĞI

ORMAN ÜRÜNLERİ

RENKLER

ستاروود

TASARIM

ÇEVRE

İNEGÖL

SIFIR ATIK

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *