YAŞASIN BİYOFİLİK TASARIM!
“Mutluluğun ilk şartlarından biri, insan ve doğa arasındaki ilişkinin bozulmamasıdır” der ünlü yazar Tolstoy. Modern yaşamda artan şehirleşme ile doğadan giderek uzaklaşan günümüz insanı, bu ilk şartı maalesef kaçırdı. Doğa ile ilişkisini düzeltebilmek için yeni kavramlar üretmeye, yeni yollar aramaya çalışıyor.
Biyofili de bu terimlerden biri. Yunanca’dan gelen biophilia kelimesi, bio (hayat) ile philia (düşkünlük, kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Hayat sevgisi ya da hayatı oluşturan sistemlerin sevgisi olarak tanımlanabilecek olan biyofili, insanların doğal dünya ile yüz binlerce yıllık geçmişe dayanan genetik bağlantısını hatırlatmaya çalışıyor.
Biyofilik tasarım nelere kadir?
Yapılan araştırmalara göre iş yerinde doğal hayatı ön plana çıkaran mimari ve iç mimari uygulamaları ile verimlilik yüzde 8 oranında, iyi hissetme oranı yüzde 13 oranında, yaratıcılık ve işe gitme oranı da gözle görülür bir şekilde artıyor. Biyofilik tasarımlar, eğitim ve sağlık alanlarında daha da olumlu sonuçlar ortaya koyuyor. Öğrencilerin öğrenme oranları yüzde 25 oranında artarken, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi durumlarda yüksek iyileşmeler görülüyor, derse devamlılıklar artıyor. Biyofilik tasarıma kurallarına göre tasarlanan sağlık yapılarında ameliyat sonrasında hastaların bakım ihtiyaçları yüzde 8,5, ağrı kesici ihtiyaçları yüzde 22 oranında azalıyor. Bol gün ışığına maruz prematüre bebeklerin de daha hızlı büyüyüp, iyileştikleri gözlemleniyor.
Doğa ile iyiyiz
İnsanoğlunun doğa ile iç içe ve doğanın döngüsüne paralel olan hayatı, şu anda bambaşka boyutta yaşanıyor. Hal böyle olunca bizlere iyi geleni hatırlamak ve hatırlatmak da, organizasyonel olarak buna çalışmak da gerekli gözüküyor. Gelişmekte olan ülkelerde kentlere göçlerin artışı, gelişmiş ülkelerde kentsel alanların sürekli büyümesi biyofilik tasarımın önem arttırıyor.
Biyofilik tasarım, yaşamak için doğal ortamlar yaratarak doğa ile bağlantı kurmanın yenilikçi bir yolu. Araştırmaların sonuçlarına bakmadan da bizler, doğaya yakın oldukça daha iyi olduğumuzu zaten biliyoruz. Stresli durumlarda açık havada yürüyüşe çıkmak, temiz havayı derin derin solumak, denize girmek, gün ışığını hissetmek, evlerimizde, ofislerimizde bitki yetiştirmek bize iyi geliyor. Yani hayatlarımızda ne kadar çok doğa olursa hepimiz daha iyiyiz.
O halde “Yaşasın biyofilik tasarım!” diyoruz.
DÉCORS
DES PRODUITS
ETİKETLER
AHŞAP
ATIK
COVİD 19
DOKULA
ENDÜSTRİYEL
ENDÜSTRİYEL TASARIM
GERİ DÖNÜŞÜM
HİJYEN
ISIL ENERJİ
KARANTİNA
KARBON AYAKİZİ
MASKE
MEKAN VE ÜRÜN TASARIMI
MESAFE
MOBİLYA TASARIM
ORMAN
ORMAN BAKIM
ORMAN VARLIĞI
ORMAN ÜRÜNLERİ
RENKLER
STARWOOD
TASARIM
ÇEVRE
İNEGÖL
SIFIR ATIK
Benzer Yazılar