Dünya hızla artan atık miktarı sebebiyle alarm veriyor. Atık miktarının beklenen artış ile 2050 yılında 3.4 milyar tona çıkması ön görülüyor. Düzgün bir şekilde işlenmeyen ve toplanmayan katı atıklar çok önemli çevre sorunlarına yol açıyor. İnsanlık salgın hastalıklar, solunum hastalıklarındaki artışlar ile boğuşur duruma geliyor. Sürdürülebilir çevre, sağlıklı nesiller, doğa ve insan birlikteliği, kaynakların verimli kullanımı, atık yönetimi…
Tüm dünyanın artık daha fazla ertelemeden konuşması ve aksiyon alması gereken konular.
Atığı, yalnızca çevresel bir problem değil, aynı zamanda ekonomik bir kayıp olarak değerlendirmek gerekiyor. Atıkların doğru yönetilmesi ve kaliteli atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye tekrar kazandırılması büyük bir önem taşıyor. Geri dönüşüm ve enerji dönüşümünün daha yüksek oranlara çıkması ülkelerin ekonomileri için yaratılan kazancı da arttırıyor.
TEHLİKELİ ATIKLARDAN ISIL ENERJİ
Çevreci ve sürdürülebilir üretim politikaları, karbon ayak izini azaltma yönünde her geçen gün aldığı tedbirler ile Starwood, atık yönetimi konusunda da yıllardır önemli çalışmalara imza atıyor. Üstelik sadece kurumun atık yönetimi değil, bir mobilya kenti olan İnegöl’ün atık yönetimi konusunda da elini taşın altına koyuyor.
Starwood ahşap atıkların geri kazanımı konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslanmış bir kuruluş. Mobilya üreticilerinin bertaraf etmesi gereken atıklarını ücretsiz olarak toplayan Starwood, bu atıkları uygun yanma koşullarında ısıl enerjiye dönüştürüyor. Mobilya sanayinin tehlikeli atıkları uygunsuz şekilde bertarafı sonucunda ortaya çıkan hava kirliliğine böylelikle engel olunuyor. İnegöl mobilya sanayisinden toplanan günlük 100 tondan fazla tehlikeli atık, dönüştüğü ısıl enerji ile fosil yakıt ihtiyacını da azaltıyor.
Mobilya sanayinde tehlikeli atıkların yanı sıra hızar talaşı, kapak tahtası, çıta gibi tehlikesiz atıklar da yer alıyor. Starwood bu atıkları da toplayarak ekonomiye kazandırıyor. Uygun toplama prosedürleri ile toplanan tehlikesiz ahşap atıklar son teknolojilerle donatılmış tesislerde yonga levha hammaddesi haline getirilerek temiz yonga olarak yeni levha üretiminde kullanılıyor. İnegöl’de yaklaşık günlük 1000 ton ahşap atık toplanıyor.
ATIK YÖNETİMİ İLE KAZANACAKLARIMIZ
Yılda 31.000.000 ton atık ile 42 milyon ağaç, 585 milyon kg’den az sera gazı, 69 milyon metreküp daha az su kullanım, 20 milyar kwh daha düşük enerji kullanımı, 13 milyar TL yıllık katma değer sağlanabilir.
İsrafın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması günümüzde her bir bireyin ve kurumun gündeminde ilk sırada olması gereken konular.
Bu dünya bizim evimiz. Temiz tutmak ve korumak için el birliği ile çalışalım!
DEKORLAR
ÜRÜNLER
ETİKETLER
AHŞAP
ATIK
COVİD 19
DOKULA
ENDÜSTRİYEL
ENDÜSTRİYEL TASARIM
GERİ DÖNÜŞÜM
HİJYEN
ISIL ENERJİ
KARANTİNA
KARBON AYAKİZİ
MASKE
MEKAN VE ÜRÜN TASARIMI
MESAFE
MOBİLYA TASARIM
ORMAN
ORMAN BAKIM
ORMAN VARLIĞI
ORMAN ÜRÜNLERİ
RENKLER
STARWOOD
TASARIM
ÇEVRE
İNEGÖL
SIFIR ATIK